starea de spirit
Redactat de Eugen Popa

Mișcarea Fizică îmbunătățeste Starea de Spirit

 

Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt benefice nu numai pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea mintală.

Majoritatea țărilor la nivel mondial au o mulțime de programe, bazate pe dovezi, privind tipul și intensitatea exercițiilor necesare pentru diferitele beneficii fizice pentru sănătate.

Nu poți să citești acum?
Ascultă acest articol cu ușurință

Cu toate acestea nu există încă și programe care să susțină activitatea fizică ca unealtă de îmbunătățire a  stării de spirit.

Acest lucru se datorează, în parte, lipsei de dovezi concrete că un astfel de program ar ajuta.

Unu nou studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Interdisciplinară și Aplicată prezintă ultimele noutăți în acest domeniu, combinând dovezi din 38 de studii relevante care au examinat legăturile dintre intensitatea exercițiilor, durata și modalitatea și efecte pe care le generează pentru starea de spirit.

 

Mișcare Fizică Aerobă și Anaerobă

Miscare fizica

Înainte de a merge mai departe trebuie să facem o distincție importantă între exercițiul aerobic și anaerob. Primul implică lucruri precum mersul pe jos, jogging-ul și ciclismul și acționează în așa fel încât corpul să poată folosi oxigenul pentru a arde grăsimea pentru energie.

La polul opus, exercițiile anaerobe – cum ar fi ridicarea greutății grele sau sprintul – au o intensitate atât de puternică încât corpul tău nu are timp să folosească oxigenul pentru a crea energie, așa că în schimb descompune  glucoza din sânge sau din mușchi.

John Chan de la Universitatea Shenzhen, a încercat să afle cum este mai bine să exersăm pentru a avea o stare de spirit de spirit mai bună.

Citește și  Tratament pentru Depresie

A luat în calcul atât tipul de antrenament cât și durata antrenamentului.

Durata Mișcării Fizice pentru Starea de Spirit

10 Minute pentru o Stare de Spirit Buna

Astfel, dintre toate tipurile de antrenament anaerob, a ajuns la concluzia că cel mai bun este cel de intensitate medie. Cel de intensitate scăzută fiind prea plictisitor iar cel de intensitate ridicată fiind prea neplăcut.

Apoi, echipa lui Chan a luat în considerare durata exercițiilor.

Principala constatare a fost aceea că 10 minute par să fie suficiente pentru a îmbunătătăți starea de spirit (deși un alt studiu a constatat că au fost necesare 30 de minute pentru a obține acest rezultat).

În ansamblu, au existat puține dovezi că depășirea timpului de 30 de minute conduce la beneficii suplimentare în ce privește starea de spirit, ceea ce este bine de știut pentru oricine consideră că este nevoie să investești mult timp în asta.

Apoi Chan a comparat beneficiile dintre exercițiile aerobe și anaerobe.

În plus, au observat ca exercitiile fizice bazate pe conștientizare, cum ar fi Yoga si Tai-Chi, au demonstrat, de asemenea, că pot stimula starea de spirit.

 

Concluziile Studiului

Concluzia a fost că efectele benefice ale antrenamentului aerobic nu sunt la același nivel cu cele generate de exercițiile anaerobe.

Exercițiile anaerobe par să fie mai benefice mai ales în cazul stresului și anxietății.  Ccercetătorii au sugerat că acest lucru se poate datora faptului că atunci când facem exerciții anaerobe rezultatele sunt vizibile.

Spre exemplu, creșterea masei musculare poate genera sentimente de reușită mai rapide și asta conduce la o stare de satisfacție crescută.

De asemenea, exercițiile anaerobe sunt asociate cu creșteri ale factorului neurotrofic derivat din BDNF – care pot contribui la schimbări structurale și funcționale benefice creierul).

Citește și  Abuzul Verbal

Aceste rezultate observate de-a lungul a zeci de ani de cercetare vin cu câteva semne de întrebare însă. Studiile au fost în mare parte realizate în laborator, au folosit diferite modalități de măsurare a intensității și au recrutat voluntari extrem de diferiți.

 

Încheiere

Este lesne de înțeles că rezultatele studiului ar putea fi diferite în funcție de experiența anterioară a oamenilor cu privire la exercițiu, vârsta și sănătatea lor, și chiar personalitatea și interesele acestora.

Acest lucru face dificilă extrapolarea de la constatări la propria noastră viață.

Ce este important de reținut este faptul că, atunci când vrei să ai o stare de spirit mai bună, poți face mișcare fizică, de preferat anaerobă decât aerobă, într-o măsură nici prea prea, nici foarte foarte, nu mai mult de 30 de minute.

Beneficiile terapeutice ale activității fizice pentru dispoziție: o analiză sistematică a efectelor intensității, duratei și modului de exercițiu.

 

Acum e rândul tău:

  1. Ce părere ai despre aceste rezultate?
  2.  Tu faci mișcare fizică? Dacă da, de ce tip?

 

Citește aici studiul: Therapeutic Benefits of Physical Activity for Mood: A Systematic Review on the Effects of Exercise Intensity, Duration, and Modality

Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge...

Articole publicate: 266

Vezi pagina autorului
Publicat în categoria Psihoterapie pe de .

Despre Eugen Popa

Salut, sunt Eugen Popa și de la o vârstă fragedă m-au pasionat tainele minții și a inimii. Acest lucru m-a determinat să studiez tot ce puteam ca să pot ajunge într-un mediu în care informațiile erau extrem de limitate.

De-a lungul anilor, am practicat yoga și alte practici orientale și asta, împreună cu cele mai recente descoperiri din lumea psihologiei, dar și tehnologia, au contribuit la modelarea persoanei care sunt astăzi.

 

Există o constantă în viața mea: tot timpul sunt curios de cele mai recente descoperiri, studii și cercetări în domeniile psihologiei, neurologiei, comunicării, hipnozei, iar asta mă ajută să cresc și să evoluez atât pe plan personal, cât și pe plan profesional.

Am vrut să învăț de la cei mai buni profesioniști din fiecare domeniu în parte, iar asta a însemnat să caut cei mai buni profesori și cele mai bune cursuri din întreaga lume. Studiile mele se întind de la cursuri de psihologie la Harvard și cursuri de hipnoză și NLP, la Retreat-uri de yoga și multe altele.

Primul meu curs de hipnoză a fost cu regretatul Gerald Kein de la Omni Hypnosis și apoi am continuat cu Ron Eslinger, Gordon Emmerson, Edwin Yager și mulți alții. În 2012 am devenit Certified Hypnosis Trainer cu NGH și mai târziu, tot în acel an am devenit și OMNI Hypnosis Trainer.

De-a lungul anilor am crescut pentru a-mi crea propriul curriculum de hipnoză și am predat diferite terapii și cursuri de auto-dezvoltare în toată lumea (Brazilia, SUA, Marea Britanie, Europa, Asia).

 

Certificări

    • Trainer certificat în Terapiea Resurselor și Terapie avansată a stării eului

      2015 

    • Trainer certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2015 

    • Trainer certificat în terapie subliminală sau Terapia Yageriană

      2014

    • Consultant certificat Goulding SleepTalk pentru copii

      2014 

    • Trainer certificat în terapia părților

      2013

    • Trainer certificat de hipnoză OMNI

      2012 

    • Trainer certificat de hipnoză NGH

      2012 

    • Practician de hipnoză cu certificat OMNI Hypnosis NGH

      2009

 

Acreditări și certificări

    • Trainer Terapia Resurselor Eugen Popa 8211
    • Trainer OMNI Hypnosis Eugen Popa
    • Trainer NGH Eugen Popa 8211
    • Eugen Popa Hinoterapeut certificat NGH
    • Eugen Popa Hipnotizator certificat NGH 8211

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    2 comentarii la „Mișcarea Fizică îmbunătățeste Starea de Spirit

    1. Pingback: Primul ajutor in atacul de panica ᐈ Clinica Puterea Mintii

    2. Pingback: Tulburarea obsesiv compulsivă (obsesie) Puterea Minții

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *