starea de spirit

Mișcarea Fizică îmbunătățeste Starea de Spirit

Mișcarea Fizică îmbunătățeste Starea de Spirit

 

Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice sunt benefice nu numai pentru sănătatea fizică, ci și pentru sănătatea mintală.

Majoritatea țărilor la nivel mondial au o mulțime de programe, bazate pe dovezi, privind tipul și intensitatea exercițiilor necesare pentru diferitele beneficii fizice pentru sănătate.

Cu toate acestea nu există încă și programe care să susțină activitatea fizică ca unealtă de îmbunătățire a  stării de spirit.

Acest lucru se datorează, în parte, lipsei de dovezi concrete că un astfel de program ar ajuta.

Unu nou studiu publicat în Jurnalul de Psihologie Interdisciplinară și Aplicată prezintă ultimele noutăți în acest domeniu, combinând dovezi din 38 de studii relevante care au examinat legăturile dintre intensitatea exercițiilor, durata și modalitatea și efecte pe care le generează pentru starea de spirit.

 

Mișcare Fizică Aerobă și Anaerobă

starea de spirit

Un barbat care alearga si un barbat musculos care ridica greutati

Înainte de a merge mai departe trebuie să facem o distincție importantă între exercițiul aerobic și anaerob. Primul implică lucruri precum mersul pe jos, jogging-ul și ciclismul și acționează în așa fel încât corpul să poată folosi oxigenul pentru a arde grăsimea pentru energie.

La polul opus, exercițiile anaerobe – cum ar fi ridicarea greutății grele sau sprintul – au o intensitate atât de puternică încât corpul tău nu are timp să folosească oxigenul pentru a crea energie, așa că în schimb descompune  glucoza din sânge sau din mușchi.

John Chan de la Universitatea Shenzhen, a încercat să afle cum este mai bine să exersăm pentru a avea o stare de spirit de spirit mai bună.

A luat în calcul atât tipul de antrenament cât și durata antrenamentului.

 

Durata Mișcării Fizice pentru Starea de Spirit

10 Minute pentru o Stare de Spirit Buna

Astfel, dintre toate tipurile de antrenament anaerob, a ajuns la concluzia că cel mai bun este cel de intensitate medie. Cel de intensitate scăzută fiind prea plictisitor iar cel de intensitate ridicată fiind prea neplăcut.

Apoi, echipa lui Chan a luat în considerare durata exercițiilor.

Principala constatare a fost aceea că 10 minute par să fie suficiente pentru a îmbunătătăți starea de spirit (deși un alt studiu a constatat că au fost necesare 30 de minute pentru a obține acest rezultat).

În ansamblu, au existat puține dovezi că depășirea timpului de 30 de minute conduce la beneficii suplimentare în ce privește starea de spirit, ceea ce este bine de știut pentru oricine consideră că este nevoie să investești mult timp în asta.

Apoi Chan a comparat beneficiile dintre exercițiile aerobe și anaerobe.

În plus, au observat ca exercitiile fizice bazate pe conștientizare, cum ar fi Yoga si Tai-Chi, au demonstrat, de asemenea, că pot stimula starea de spirit.

 

Concluziile Studiului

Concluzia a fost că efectele benefice ale antrenamentului aerobic nu sunt la același nivel cu cele generate de exercițiile anaerobe.

Exercițiile anaerobe par să fie mai benefice mai ales în cazul stresului și anxietății.  Ccercetătorii au sugerat că acest lucru se poate datora faptului că atunci când facem exerciții anaerobe rezultatele sunt vizibile.

Spre exemplu, creșterea masei musculare poate genera sentimente de reușită mai rapide și asta conduce la o stare de satisfacție crescută.

De asemenea, exercițiile anaerobe sunt asociate cu creșteri ale factorului neurotrofic derivat din BDNF – care pot contribui la schimbări structurale și funcționale benefice creierul).

Aceste rezultate observate de-a lungul a zeci de ani de cercetare vin cu câteva semne de întrebare însă. Studiile au fost în mare parte realizate în laborator, au folosit diferite modalități de măsurare a intensității și au recrutat voluntari extrem de diferiți.

 

Încheiere

Este lesne de înțeles că rezultatele studiului ar putea fi diferite în funcție de experiența anterioară a oamenilor cu privire la exercițiu, vârsta și sănătatea lor, și chiar personalitatea și interesele acestora.

Acest lucru face dificilă extrapolarea de la constatări la propria noastră viață.

Ce este important de reținut este faptul că, atunci când vrei să ai o stare de spirit mai bună, poți face mișcare fizică, de preferat anaerobă decât aerobă, într-o măsură nici prea prea, nici foarte foarte, nu mai mult de 30 de minute.

Beneficiile terapeutice ale activității fizice pentru dispoziție: o analiză sistematică a efectelor intensității, duratei și modului de exercițiu.

 

Acum e rândul tău:

 1. Ce părere ai despre aceste rezultate?
 2.  Tu faci mișcare fizică? Dacă da, de ce tip?

 

Citește aici studiul: Therapeutic Benefits of Physical Activity for Mood: A Systematic Review on the Effects of Exercise Intensity, Duration, and Modality

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *