meloterapia-terapia-prin-muzica
Redactat de Laura Badea

Ce este meloterapia?

Meloterapia sau terapia prin muzică, în special muzica clasică, este cunoscută pentru efectele sale pozitive asupra sănătății fizice, emoționale și cognitive. Meloterapia folosește muzica pentru a ridica dispoziția în mod natural și pentru a ajuta oamenii să-și îmbunătățească sănătatea mintală și bunăstarea generală.
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Nu poți să citești acum? Ascultă acest articol cu ușurință

Beneficiile terapiei prin muzica

Această formă de terapie poate fi utilă pentru persoanele cu depresie și anxietate și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele cu probleme de sănătate fizică. Folosește o varietate de activități, cum ar fi ascultarea melodiilor, folosirea unui instrument, compunerea de cântece și imagini ghidate. Meloterapia este potrivită pentru persoanele de toate vârstele, indiferent de nivelul de sănătate înegistrat. Terapia prin muzică atinge toate aspectele minții, corpului și comportamentului. Muzica poate oferi o distragere a atenției minții, poate încetini ritmul corpului și ne poate modifica starea de spirit, care la rândul său poate influența comportamentul. Terapeuții lucrează adesea cu persoane care suferă de probleme de sănătate emoțională, precum durerea, anxietatea și depresia. De asemenea, ajută oamenii să răspundă nevoilor de reabilitare după un accident vascular cerebral, un traumatism cranian sau cu afecțiuni cronice precum Parkinson sau boala Alzheimer. Sesiunile de meloterapie sunt concepute având în vedere o serie de factori, inclusiv sănătatea fizică a clienților, abilitățile de comunicare, abilitățile cognitive, bunăstarea emoțională și interesele. După cântărirea acestor factori împreună cu obiectivele tratamentului, terapeutul decide să folosească fie procesul creativ, fie cel receptiv.
Citește și  Sindromul Asperger: Cauze, Simptome și Tratament
În procesul creativ, teapeutul lucrează cu clientul pentru a crea sau produce în mod activ muzica. Aceasta poate include compunerea unei melodii, implicarea în muzică sau improvizația melodiei sau tobe. În procesul receptiv, terapeutul oferă experiențe de ascultare a muzicii, cum ar fi utilizarea muzicii pentru a facilita relaxarea unui client sau a unui grup. Clienții sau grupurile pot discuta apoi despre gândurile, sentimentele sau ideile provocate de acea muzică. “Muzica dă suflet universului, aripi gândirii, avânt imaginației și viață tuturor lucrurilor.” Plato
meloterapie Terapia prin muzică poate aduce foarte multe beneficii. Natura diversă a muzicii înseamnă că poate fi aplicată în tratarea tulburărilor fizice și psihologice. În unele cazuri, utilizarea terapeutică a muzicii a reușit să ajute oamenii în moduri pe care alte forme de terapie nu au reușit, deoarece uneori poate provoca răspunsuri care pot să nu apară prin forme tradiționale de tratament. Atunci când oamenilor le este greu să se exprime verbal, pot prezenta un grad mai mare de interes și implicare în meloterapie decât ar fi într-o formă mai tradițională de terapie. Nu este necesară o experiență muzicală pentru ca o persoană să beneficieze de această abordare. Terapia prin muzică poate evalua și îmbunătăți funcționarea cognitivă, socială, emoțională și motorie, iar studiile au arătat rezultate pozitive în rândul persoanelor care au dificultăți intelectuale sau fizice, leziuni cerebrale sau Alzheimer. Acest tip de terapie a fost utilizat și în tratamentul afecțiunilor fizice, cum ar fi cancerul și hipertensiunea. Efectele pozitive ale meloterapiei nu se limitează la cele care se confruntă cu probleme fizice și psihologice severe sau de lungă durată, iar această terapie poate aduce beneficii oamenilor într-o varietate de situații. Muzica este frecvent utilizată pentru a reduce nivelul de stres și percepția durerii în rândul mamelor aflate în travaliu și a fost asociată cu îmbunătățiri ale stimei de sine, conceptului de sine, comunicării verbale, comportamentului prosocial, abilităților de socializare.
Citește și  Oboseala psihica: 4 metode si tratamente pentru combaterea epuizarii psihice
terapia-prin-muzica-meloterapia Deoarece muzica poate evoca emoții pozitive și poate stimula centrele de recompensă din creier, terapia muzicală este adesea capabilă să atenueze simptomele problemelor de sănătate mintală, cum ar fi:
  • Boala Alzheimer
  • Anxietate sau stres
  • Autism
  • Afecțiuni cardiace
  • Durere cronică
  • Depresie
  • Diabet
  • Dificultăți în comunicarea verbală și nonverbală
  • Dereglare emoțională
  • Sentimente de stima de sine scazuta
  • Dureri de cap
  • Impulsivitate
  • Stare de spirit negativă
  • Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
  • Probleme la naștere
  • Reabilitarea după o leziune sau o procedură medicală
  • Probleme de respirație
  • Tulburări de utilizare a substanțelor
  • Probleme legate de chirurgie
  • Traumatism cerebral traumatic
  • Probleme de mișcare sau coordonare
Cercetările sugerează, de asemenea, că meloterapia este utilă pentru persoanele cu:
  • Insomnie
  • Tulburare obsesiv-compulsivă (TOC)
  • Schizofrenie
  • Accidente vasculare cerebrale și tulburări neurologice
Terapia prin muzică este adesea folosită pentru a ajuta copiii și adolescenții:
  • Să-și dezvolte identitatea
  • Îmbunătățirea capacităților de comunicare
  • Reglare emoțională
  • Recuperarea de traume
  • Autoreflexie

Contraindicatiile terapiei muzicale

Fiind o formă de terapie blândă, care se bazează pe relaxarea minții și a corpului, meloterapia nu prezintă contraindicații însă, este important să iei în considerare: În sine, terapia prin muzică poate să nu constituie un tratament adecvat pentru afecțiuni medicale, inclusiv tulburări de sănătate mintală. Cu toate acestea, atunci când este combinată cu medicamente, psihoterapie și alte intervenții, poate fi o componentă valoroasă a unui plan de tratament. Dacă ai dificultăți în auz, porți un aparat auditiv sau ai un implant auditiv, ar trebui să discuți cu medicul tău înainte de a urma o meloterapie, pentru a te asigura că este sigură pentru tine. În mod similar, terapia prin muzică care încorporează mișcarea sau dansul poate să nu se potrivească bine dacă ai dureri, boli sau o stare fizică care face dificilă mișcarea.

Meloterapia pentru copii si adulti

Meloterapia poate fi un proces activ, în care clienții joacă un rol în crearea muzicii sau unul pasiv care implică ascultarea sau răspunsul cognitiv la muzică. Unii terapeuți pot utiliza o abordare combinată care implică atât interacțiuni active cât și pasive cu muzica.
Citește și  Cum să Slăbești Sănătos, Ușor și Fără Dietă
Există o varietate de abordări stabilite în meloterapie, cum ar fi: Meloterapie analitică: terapia prin muzică analitică te încurajează să folosești un „dialog” muzical improvizat pentru a-ți exprima gândurile inconștiente, la care poți reflecta și discuta cu terapeutul tău după aceea. Aceasta poate include cântarea cu voce sau la un instrument. Terapia prin muzică Benenzon: Acest format combină câteva concepte de psihanaliză cu procesul de a face muzică. Terapia muzicală Benenzon include căutarea „identității tale  sonore muzicale”, care descrie sunetele externe care se potrivesc cel mai bine stării tale  psihologice interne. Meloterapia cognitiv-comportamentală: Această abordare combină terapia cognitiv comportamentală (TCC) cu muzica. Aici muzica este utilizată pentru a întări unele comportamente și a le modifica pe altele. Această abordare este structurată, nu improvizată, și poate include ascultarea muzicii, dansul, cântatul cu voce sau la un instrument. Meloterapie comunitară: acest format este axat pe utilizarea muzicii ca modalitate de a facilita schimbarea la nivel de comunitate. Se face într-un cadru de grup și necesită un nivel ridicat de implicare din partea fiecărui membru. Terapia prin muzică Nordoff-Robbins: De asemenea, numită terapie muzicală creativă, această metodă implică cântarea  la un instrument în timp ce terapeutul însoțește utilizarea unui alt instrument. Procesul de improvizație folosește muzica ca modalitate de a ajuta la exprimarea de sine. Metoda Bonny cu imagini și muzică ghidate: Această formă de terapie musicală folosește muzica clasică ca modalitate de stimulare a imaginației. În această metodă, explici sentimentele, senzațiile, amintirile și imaginile pe care le experimentezi în timp ce asculți muzica. Psihoterapie vocală: în acest format, utilizezi diverse exerciții vocale, sunete naturale și tehnici de respirație pentru a te conecta cu emoțiile și impulsurile tale. Această practică este menită să creeze un sentiment mai profund de conexiune cu sinele tău.
Citește și  TOP Cele mai bune carti de dezvoltare personala
  meloterapia-terapia-prin-muzica

Activitati de meloterapie

Metodele de intervenție utilizate în meloterapie pot fi aproximativ împărțite în tehnici active și receptive. Când o persoană face muzică, fie cântând cu voce sau prin instrumente muzicale, compunând sau improvizând muzică, acea persoană folosește tehnici active. Tehnicile receptive, pe de altă parte, implică ascultarea și răspunsul la muzică, cum ar fi prin dans sau analiza versurilor. Tehnicile active și receptive sunt adesea combinate în timpul tratamentului și ambele sunt utilizate ca puncte de plecare pentru discutarea sentimentelor, valorilor și obiectivelor. Meloterapia se poate face individual sau în grupuri, iar muzica poate fi aleasă de terapeut sau de persoana aflată în terapie. Terapeutul se va asigura, în general, că tipul și modul formei de muzică alese, precum și momentul intervenției muzicale, sunt adecvate pentru satisfacerea nevoilor și obiectivelor individului în terapie.
iconBooking
Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Atunci când introduc muzică, terapeuții își bazează adesea selecțiile pe principiul  care afirmă că este mai probabil ca muzica să aibă influență dacă se potrivește cu starea actuală a unui individ. Prin urmare, terapeuții încearcă să se asigure că versurile și melodia unei piese muzicale selectate sunt bine potrivite cu starea de spirit și starea psihologică a persoanei în terapie. Compoziția este folosită în mod obișnuit în terapia muzicală și poate implica scrierea pieselor originale sau modificarea celor existente, aceasta din urmă fiind o abordare mai structurată a scrierii. O persoană poate modifica o melodie schimbând unele dintre cuvinte sau rânduri, adăugând versuri noi sau scriind versuri complet noi pentru a se potrivi cu melodia existentă. În cazurile în care melodiile sunt compuse liber, terapeutul poate oferi o emoție sau un subiect care să servească drept punct de plecare.
Citește și  Hormonul fericirii si modul cum ne influenteaza starea psihica

– Pot sunetele sau muzica ajuta la reducerea fricii de paianjeni?

Pot sunetele sau muzica ajuta la reducerea fricii de paianjeni? Ascultarea anumitor sunete relaxante sau a muzicii calmante poate fi o modalitate eficienta prin care cineva scapa de arahnofobia. Aceste tehnici de relaxare pot ajuta la reducerea anxietatii asociate cu teama de paianjeni.

Cum poate muzica să contribuie la reconstrucția sensului în traumă?

Muzica poate contribui la reconstrucția sensului în traumă oferind o cale de exprimare a emoțiilor și trăirilor profunde. Sunetele și versurile pot aduce alinare și înțelegere în timpul procesului de vindecare, oferind un mijloc de comunicare și eliberare a durerei interioare.

Terapia prin sunete cu efect terapeutic

Vindecarea prin sunet este practica prin care se folosesc frecvențe vibraționale și tonuri audio pentru a repara țesuturi și celule deteriorate din corp. In practica terapeutică se lucrează de obicei cu sunete simple, emise de instrumente muzicale sau de diferite obiecte. Dintre obiectele metalice care se pot folosi, fac parte clopotele şi bolurile. Clopotele au dimensiuni, frecvenţe şi sunete diferite, ele fiind, de obicei, calibrate să emită în anumite intervale stabilite. Bolurile şi gongurile sunt, la rândul lor, calibrate pe frecvenţe, ceea ce le face utile în terapia anumitor probleme de sănătate. Terapia cu boluri sau gonguri este o formă de terapie cu frecvenţe sonore, simple sau complexe. Meloterapia și terapia prin sunete cu efect terapeutic sunt distincte și fiecare abordare are propriile sale obiective, protocoale, instrumente și setări:
  • Meloterapia este o disciplină relativ nouă, în timp ce terapia prin sunete vindecătoare se bazează pe vechile practici culturale tibetane.
  • Terapia prin sunete folosește instrumente pentru a atinge frecvențe sonore specifice, în timp ce terapia muzicală se concentrează pe abordarea simptomelor precum stresul și durerea.
  • Instruirea și certificările care există pentru terapia prin muzica nu sunt la fel de standardizate ca și cele pentru muzicoterapeuți.
  • Muzicoterapeuții lucrează adesea în spitale, centre de tratament pentru abuzul de substanțe sau cabinete private, în timp ce terapeuții care folosesc sunetele vindecătoare își pot oferi serviciul ca o componentă a medicinei complementare sau alternative.

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *