Meditația Mindfuleness - Sara Lazar

Meditația Mindfuleness Întinerește Creierul

Sara Lazar este neurolog la Facultatea de Medicină de la Harvard și este pasionată de meditație, mai ales meditație mindfulness.

A început să studieze meditația accidental. Era de fapt pasionată de alergat și a participat la mai multe curse, printre care și maratonul de la Boston.

În urma eforturilor foarte mari depuse, a suferit mai multe probleme fizice așa că terapeutul ei i-a sugerat să facă mai multe exerciții de flexibilitate și elasticizare. Sara s-a decis să meargă la o clasă de yoga.

 

Yoga și Compasiunea

meditatia mindfulness

„Profesorul yoga a făcut tot felul de afirmații, că yoga vă crește compasiunea și vă va deschide inima”, a spus Lazăr.

„Iar eu în sinea mea gândeam: ” Da, da, da, sunt aici să mă întind „. Dar am început să observ că am început să fiu mai liniștită și să mă descurc mai ușor în mai multe situații dificile. Aveam mai multă compasiune și eram mai deschisă și am înceeput să văr lucrurile din punctul de vedere al altora „.

 

Literatura de Specialitate

Aceste rezultate au făcut-o pe Sara să caute mai multe informații despre meditația mindfulness .

Astfel a ajuns să descopere tot mai multe dovezi care arată că meditația reduce stresul, depresia și anxietatea, precum și durerea și insomnia și mărește calitatea vieții.

Așa că s-a hotărât să realizeze propriile sale studii.

Primul său studiu, s-a focalizat pe cei care meditează de ani de zile (cei cu experiență de șapte până la nouă ani) comparativ cu un grup de control.

Rezultatele au arătat că practicanții de meditație aveau mult mai multă materie cenușie în mai multe zone ale creierului, inclusiv cortexul auditiv și senzorial, precum și regiunile senzoriale.

Rezultatele sunt plauzibile, pentru că meditația mindfulness te ajută să încetinești ritmul și să devi mai conștient de momentul prezent, inclusiv senzații fizice precum respirația și sunetele din jurul vostru.

Mai mult chiar, neurologii au descoperit, de asemenea, că meditatorii aveau mai multă substanță cenușie într-o altă regiune a creierului, cortexul frontal, care controlează memoria de lucru și de luarea deciziilor.

De ce este important?

În timp ce la majoritatea oamenilor cantitatea de materie cenușie se micșorează odată cu vârsta, meditatorii în vârstă de 50 de ani din studiu aveau aceeași cantitate de materie cenușie ca cei de 25 de ani.

Este remarcabil!

Sara Lazar și echipa ei vroiau să se asigure că acest lucru nu s-a datorat faptului că meditatorii au avut mai multă materie cenușie la începtul experimentului, așa că au efectuat un al doilea studiu.

În acest studiu au participat oamenii fără experiență în meditație într-un program care a durat opt săptămâni.

Rezultatele? După doar opt săptămâni de meditație creierul celor care au meditat s-a modificat. Spre bine.

S-a observat o îngroșare în mai multe regiuni ale creierului, inclusiv partea stângă a hipocampului (implicat în învățare, memorie și reglarea emoțională) precum și o altă regiune a creierului implicată în empatie și abilitatea de a schimba punctul de vedere, de a vedea situația din mai multe perspective.

În plus, creierul noilor meditatori a demonstrat o contracție a amigdalei, o regiune a creierului asociată cu emoțiile puternice, printre care teama, anxietatea și agresivitatea. Această reducere a mărimii amigdalei a fost corelată cu nivelurile de stres reduse la acei participanți.

Cât timp să medităm?

Participanții la acest studiu au meditat timp de 40 de minute pe zi, dar media a ajuns la 27 de minute pe zi. Mai multe studii sugerează că puteți vedea schimbări pozitive semnificative în doar 15-20 de minute pe zi.

În ceea ce privește practica de meditație realizată de Sara, ea spune ca a variat foarte mult. În unele zile, 40 de minute, în altele cinci minute, iar în altele… deloc. Este cam mersul la fitness. Oricum, măcar un pic în fiecare zi dacă faci și tot e bine. ”

Se pare că meditația te poate ajuta să ai creieului unui tânăr de 25 de ani.

 

Acum e rândul tău

Tu folosești meditația în practica ta zilnică?
Crezi că ajută la sănătatea mintală?

Scrie răspunsul tău mai jos și hai sa vedem câtă lume face meditație!

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *