intuitia-poate-fi-dovedita-stiintific

Intuiția poate fi validată științific

Cercetările de la Northwestern University publicate online în revista științifică Nature Neuroscience oferă dovezi electrofiziologice care arată că deciziile considerate a fi bazate pe presupuneri, intuiție sau sentimente instinctuale (cum vrei să le numești) pot să se bazeze, de fapt, pe amintiri valide care nu pot fi accesate în mod conștient. Cercetătorii concluzionează că oamenii ar trebui să fie mai receptivi la informațiile pe care le primesc din interior.

Ken Paller, profesor de psihologie, a declarat:

De fapt, putem să știm mai mult decât credem în mod conștient că știm în situații de zi cu zi. Memoria subconștientului poate intra în joc, de exemplu, în recunoașterea chipului unui criminal sau a unui răspuns corect la un test. Sau alegerea unui produs  din hoarde de produse de consum poate fi condusă de amintiri care sunt destul de vii la un nivel subconștient.

Participanții la studiu format din două grupe de 24 de subiecți au primit o serie de imagini colorate afișate pe ecranul unui computer. Pentru 50% din imaginile afișate au fost rugați să acorde toată atenția încercării de a memora ceea ce văd.

Al doilea grup de imagini a fost însoțit de ascultarea unui șir de cifre pe care participanții au fost rugați să și-l amintească până la următorul proces. Un nou număr a fost dat la fiecare încercare.

Cercetătorii au explicat faptul că, deși participanții s-ar putea concentra pe memorarea a jumătate dintre imagini, amplitudinea proiectul i-a distras foarte mult de la memorarea celorlalte. O scurtă perioadă de timp mai târziu, participanții au vizionat imagini similare într-un test de recunoaștere.

Ken Paller a comentat:

„Remarcabil, subiecții au selectat mult mai ușor imaginile vechi  atunci când au fost distrați decât atunci când au acordat atenție deplină. De asemenea, au fost mai exacți când au pretins că au ghicit decât atunci când au fost familiarizați cu imaginea.”

Semnalele EEG înregistrate dintr-un set de electrozi la 12 participanți au identificat valuri diferite în creier când au apărut amintiri ale unei memorii implicite în comparație cu rezultatele asociate cu experiențele de memorie conștiente. Un semnal unic a apărut la un sfert de secundă după ce participanții au văzut fiecare imagine veche.

Ken Paller a spus:

„Rezultatele studiului arată că atunci când oamenii încearcă să-și amintească, pot ști mai mult decât cred că știu”. Studiul actual se bazează pe studii anterioare care arată că victimele amneziei au adesea amintiri și avertismente puternice impuse împotriva dependenței unice de memoria conștientă.

Ken Paller a concluzionat:

„Aceasta sugerează că trebuie să dezvoltăm și natura intuitivă și creativitatea noastră. Intuiția poate avea un rol important în găsirea răspunsurilor la tot felul de probleme din viața de zi cu zi.”

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *