www.PutereaMintii.ro 2

Împărtășirea experiențelor de Viață crește Stima de sine

Transpunerea în scris a experiențelor de viață și efectul pe care îl are pe termen scurt asupra stimei de sine

 

Pentru a ne însuși experiențele trăite și a exercita un sentiment de control asupra viitorului nostru, ne spunem povești despre noi înșine care țes sensul și continuitatea în propria noastră identitate.

Unii dintre noi spun aceste povești mai explicit decât alții – identitatea narativă a unei persoane ar putea fi o poveste abia formată la marginea conștiinței lor, în timp ce o altă persoană ar putea literalmente să-și scrie trecutul și viitorul într-un jurnal sau memorie.

În mod intrigant, există unele dovezi care îi determină pe oameni să reflecte și să-și spună poveștile lor de viață – un proces numit „terapie de revizuire a vieții” – ar putea fi psihologic benefic.

Într-o lucrare recentă în Jurnalul personalității, Kristina L Steiner de la Universitatea Denison din Ohio și colegii ei au analizat aceste întrebări și au raportat că scrierea despre capitole din viața ta duce într-adevăr la o creștere temporară a stimei de sine și că de fapt, acest beneficiu apare indiferent de cât de pozitive sunt poveștile tale. Cu toate acestea, nu au existat efecte asupra clarității conceptului de sine și rămân multe întrebări pe acest subiect pentru studiul viitor.

Un factor relevant în această privință este tonul, complexitatea și starea de spirit a poveștilor pe care oamenii le spun singuri. De exemplu, s-a demonstrat că persoanele care spun mai multe povești pozitive tind să se bucure de o mai mare stimă de sine și de o mai mare „claritate a conceptului de sine” (încrederea și luciditatea în modul în care te vezi pe tine însuți).

Echipa lui Steiner a testat trei grupuri de participanți americani sănătoși pe parcursul a trei studii.

Formatul a fost în esență același pentru fiecare studiu. Participanții au fost rugați să completeze diverse chestionare care să le măsoare starea de spirit, stima de sine și claritatea conceptului de sine.

Apoi, jumătate dintre ei au fost rugați să scrie patru capitole din viața lor, petrecând 10 minute pentru fiecare. Au fost instruiți să fie cât mai specifici și detaliate și să reflecte asupra temelor principale, cum se referă fiecare capitol la viața lor în ansamblu și să se gândească la orice cauze și efecte ale capitolului asupra lor și a vieții lor.

Cealaltă jumătate dintre participanți, care au acționat ca un grup de control, au petrecut același timp scriind despre patru americani celebri la alegere.

 

Participanții care au scris despre capitole din viața lor au afișat mici, dar semnificative din punct de vedere statistic, niveluri crescute ale stimei de sine, în timp ce participanții din grupul de control nu au făcut-o.

Acest impuls de stimă de sine nu a fost explicat de nicio modificare a stării lor de spirit, și – spre surprinderea cercetătorilor – nu conta dacă participanții au evaluat capitolele lor ca fiind pozitive sau negative.

Dezamăgitor, nu a existat niciun efect al sarcinii de la capitolul viață asupra clarității conceptului de sine, nici asupra sensului vieții.

 

Cât durează beneficiile de stimă de sine ale sarcinii de la capitolul viață și ar putea acestea să se acumuleze repetând exercițiul? Indiciile provin din cel de-al doilea studiu, care a implicat două sarcini de scriere a capitolelor de viață (și două sarcini de a scrie despre americani celebri pentru grupul de control), a doua sarcină urmând la 48 de ore după primul.

Cercetătorii au vrut să vadă dacă creșterea stimei de sine care rezultă din prima sarcină a capitolului despre propria viață ar fi încă evident la începutul celei de-a doua sarcini, două zile mai târziu, dar nu a fost.

De asemenea, au vrut să vadă dacă beneficiile s-ar putea acumula pe parcursul celor două sarcini – nu au făcut-o.

Cercetătorii au spus:

„Descoperirile noastre sugerează că experiența revizuirii sistematice a vieții și identificarea, descrierea și legarea conceptuală a capitolelor de viață poate servi la îmbunătățirea sinelui, chiar și în absența clarității sensului vieții.”

 

Dacă în prezent îți lipsește multă încredere și simți că ai putea beneficia de un impuls al ego-ului, ar putea merita să scrii despre experiențele tale de viață. Este adevărat că beneficiile pentru respectul de sine al exercițiului au fost reduse, dar merită făcut acest exercițiu.

 

Întrebări pentru tine:

 1. Îți place să împărtășești cu ceilalți experiențele tale?
 2. Ai un jurnal în care notezi ce se întâmplă în viața ta?

Lasă răspunsul într-un comentariu 🙂

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

 • sute de ore de cursuri,
 • zeci de ședințe de terapie,
 • demonstrații și exemple de lucru
 • Certificări Internaționale
 • > Inscrie-te Acum <

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *