gândul

Gândul și exprimarea sa verbală

Gândul și exprimarea sa verbală

Dexonline ne spune în felul următor –„gândul este rezultaul procesului de gândire”.

Unele statistici spun că omul are în medie pe zi, aproximativ 70.000 de gânduri. Desigur, aici putem dezbate îndelung ce anume reprezintă un gând dar aceasta este subiectul unui alt articol!

 

Dispozitivul care îți citește gândurile

Deși acest dispozitiv este departe de a fi perfect, este un uriaș pas înainte pe drumul cel bun.

Ce face acest dispozitiv? Transformă gândurile în sentințe audibile astfel încât, persoane care până acum nu puteau vorbi, acum au în sfârșit această posibilitate.

Un nou dispozitiv de interfață creier-computer decodifică activitatea creierului, sau gândurile, pentru a descoperi ce încearcă persoana să spună și folosește aceste date pentru a sintetiza fraze pline, audibile.

Aparatul este departe de a fi perfect și cercetarea este încă în stadiile incipiente, dar este primul care a reușit să recreeze o frază completă într-un mod ușor de înțeles pentru altcineva, potrivit Scientific American – o rază de speranță pentru cei care „și-au pierdut capacitatea de a comunica dintr-un motiv sau altul.

Fără Gânduri

Cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco, creatorii acestui dispozitiv, au descoperit că este mult prea dificil să încerci să traduci informația gândului direct în discurs audibil așa că au ales altă variantă și anume, inteligența artificială.

Astfel, au putut corela semnalele pe care creierul le-a transmis tracturilor vocale ale participanților, care corespundeau unui vocabular specific, simulând în cele din urmă comportamentul tractului vocal pentru a genera cuvinte realiste. Într-unul dintre teste, dispozitivul a putut să sintetizeze vorbirea în timp ce oamenii mișcau gura ca și cum ar vorbi, dar fără să scoată vreun sunet.

 

Încă ne… Gândim la asta

Oamenii care au ascultat și au încercat să transcrie pronunțările generate de mașină au înțeles greșit cel puțin un cuvânt în aproximativ 50% din cazuri dar faptul că au reușit măcar odată, reprezintă deja un progres uriaș, comparativ cu sistemele și metodele existe în ziua de azi.

„Pentru cineva care nu poate comunica deloc, câteva erori minore sunt acceptabile”, a declarat Marc Slutzky, neuro-inginer de la Universitatea Northwestern.

„Evident, ne dorim putem rosti exact cuvântul pe care dorim să-l rostim, dar chiar dacă nu suntem încă la acel nivel, este cu mult mai bine decât să trebuiască să scriem cuvintele literă cu literă, așa cum se întâmplă acum.”

Gândul că aceste realizări sunt posibile chiar acum, în clipa asta, că granițele comunicării sunt împinse tot mai departe, dă speranță atât cercetătorilor cât și, de ce nu, întregi omeniri!

Este încă un pas către comunicarea de la gând la gând, de la om la om și în curând, chiar și fără dispozitive și aparate!

 

Părerea ta

Tu ce părere ai despree această realizare?
Ai folosi aceste dispozitive dacă ai fi în această situație?
Cum crezi ca ți-ar schimba și afecta viața?

Scrie răsunsul tău într-un comentariu mai jos.

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *