functia de autocompletare a creierului

Funcția de Autocompletare a Creierului

Funcția de Autocompletare a Creierului și cum ne ajută în procesul de memorie

functia de autocompletare a creierului - puterea mintii

Când te uiți la o imagine cu o plajă însorită, aproape că poți simți mirosul mării prin ecran. Adesea creierul nostru completează amintirile și adaugă în mood automat diferite elemente ale experienței inițiale. Un nou studiu al Universităților din Birmingham și Bonn ne dezvăluie mecanismele din spate ale acestei funcții de auto-completare a creierului.

Cercetătorii au prezentat participanților o serie de imagini și scene diferite. Foarte important, au asociat fiecare imagine cu o anumită scenă. În cazul acesta, o zmeură sau un scorpion.

Participanților li s-au dat 3 secunde pentru a memora o anumită combinație de scene-obiect. După o scurtă pauză, li s-au prezentat din nou imaginile scenei, dar acum au trebuit să reconstruiască imaginea obiectului asociat din memorie.

„În același timp, am examinat activitatea cerebrală participanților”, explică prof. Florian Mormann, care conduce grupul de Neurofiziologie Cognitivă și Clinică la Centrul Medical al Universității din Bonn. Ne-am concentrat asupra a două regiuni ale creierului – hipocampul și cortexul entorhinal învecinat cu acesta.” Se știe faptul că hipocampul joacă un rol important în memoria asociativă dar nu se cunoște cum face asta mai exact, în detaliu.

Cercetătorii au descoperit ceva foarte interesant: în timpul reamintirii memoriei, neuronii din hipocampus au început să activeze puternic. Aceeași activare s-a petrecut când participanții au trebuit să își amintească doar scenele asociate cu obiecte, dar nu și obiectele.

Este important de menționat că ativitatea hipocampală a durat mult mai mult atunci când participanții au trebuit să își amintească și imaginea asociată scenei de fundal (imaginea de zmeură sau scorpion). În plus, neuronii din cortexul entorhinal au început să se activeze la rândul lor, în paralel cu hipocampul.

Dr. Bernhard Staresina de la Universitatea din Birmingham explică: „Modul de activare în cortexul entorhinal în timpul unei reamintiri reușite este foarte asemănător cu modelul de activare în timpul învățării inițiale a obiectelor”.

Într-adevăr, asemănarea dintre învățare și amintirea zmeurii sau a scorpionului a fost atât de strânsă încât un computer a putut face diferența atunci când un participant se gândea la un scorpion sau la zmeură. „Noi numim acest proces reconstituire”, spune Staresina: „Actul amintirii pune neuronii într-un staree care este faorte asemănătoare cu cea pe care au avut-o timpul învățării inițiale”.

Cercetătorii cred că o astfel de reinstituire este generată de neuroni din hipocampus. Exact ca un bibliotecar, neuronii hipocampali ar putea oferi indicii care să spună creierului unde se află stocate anumite amintiri.

 

Privind în creierul pacienților cu epilepsie

Aceste înregistrări au fost efectuate la Clinica Universitară de Epileptologie din Bonn – unul dintre cele mai mari centre de epilepsie din Europa. Clinica este specializată în lucru cu pacienții care suferă de forme severe de epilepsie a lobului temporal median. Scopul este de a înlătura acele părți ale creierului care provoacă crizele epileptice. Pentru a localiza originea convulsiilor, unii pacienți au implanturi cu electrozi care înregistrează activitatea creierului în timpul procesului de reamintire.

Tu ce părere ai despre acest studiu?
Te-ai gândit până acum la faptul că mintea noastră, creierul nostru are această abilitate de auto-completare a informațiilor?

Spune-ne părerea ta într-un comentariu mai jos.

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *