depresia postanatala
Redactat de Laura Badea
Unul dintre cele mai puțin discutate adevăruri legate de  naștere  este depresia postnatala. Jocul hormonilor și valurile extreme de sentimente le pot lovi pe proaspetele mame, le fac să-și piardă echilibrul și să fie copleșite de tristețe, rușine, furie, anxietate, durere, frică, apatie, extenuare și deznădejde.
iconBooking
Suferi de Depresie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Ce este depresia postnatala?

Aproximativ 60-80% dintre proaspetele mame descoperă că, cel puțin ocazional, se simt triste în unul dintre cele mai fericite momente din viața lor. Acesta este paradoxul tristeții postnatale. Probabil că singurul lucru bun care poate fi spus despre melancolia din post- partum, în afară de faptul că este normală și frecvent întâlnită, este că nu durează foarte mult – aproximativ 48 de ore pentru majoritatea femeilor și, ocazional, până la câteva săptămâni. Atunci când această tristețe post-partum nu vrea să treacă, există șanse mari ca ea să fi devenit depresie postnatală. Deși acea stare inițială de tristețe este deseori confundată cu depresia postnatala, ele sunt două afecțiuni diferite. Adevărata depresie postanatala sau postpartum este mai rară, afectează cam 10-20% dintre femei, și mult mai de durată – de la câteva săptămâni până la un an sau mai mult. Poate debuta la naștere dar cel mai adesea la 1-2 luni după naștere. Câteodată depresia postnatala are un debut tardiv, nu începe până femeia nu se află la prima ei menstruație după naștere sau până când ea nu-și înțarcă bebelușul de la sân ( și hormonii fluctuează încă o dată). Femeile care au mai suferit de depresie postnatala anterior, care au istoric personal sau familial de depresie sau de sindrom premenstrual sever, care și-au petrecut mult timp în sarcină triste, care au avut o naștere complicată sau au de-a face cu un copil bolnav, sunt susceptibile la afectiunea de depresie postnatala. Depresia postnatala este o boală frecventă și gravă. Un studiu CDC (The National Center for Environmental Health’s Health Studies)  arată că aproximativ una din 10 femei din Statele Unite au raportat simptome care sugerează că au avut un episod de depresie majoră în ultimul an.
Citește și  Reconstrucția Sensului în Traumă
Folosind sistemul de monitorizare a evaluării riscului de sarcină (PRAMS), cercetările CDC arată că la nivel național, aproximativ 1 din 8 femei prezintă simptome ale depresiei postpartum. Estimările numărului de femei afectate de depresie postpartum diferă în funcție de vârstă și rasă / etnie. Ce sentimente pot tulbura o mamă în timpul despresiei postnatala?
  • Un sentiment de dezamăgire cu privire la naștere și/sau la dvs.
  • Un sentiment de dezamăgire cu privire la bebeluș
  • Un sentiment de monotonie
  • Trecerea din fața scenei, în spatele scenei
  • Lipsa controlului asupra vieții
  • Copleșire și suprasolicitare
  • Epuizare
  • Sentimente de incapacitate
  • Dificultăți legate de alăptare
  • Un sentiment de regret pentru vechea viață
  • Nemulțumire legată de aspectul fizic
  • Modificări relaționale
În unele cazuri, femeile pot avea gânduri legate de părăsirea familiei sau îngrijorare de faptul că partenerul lor le poate părăsi. De asemenea, ar putea avea idei despre autovătămare sau vătămarea partenerului sau copilului. În astfel de situații, ar trebui să solicitați imediat asistență profesională. Scala de depresie postnatală Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS) este un chestionar care investighează sentimentele și simptomele pe care le ai după naștere. EPDS indică dacă este posibil să ai unele simptome care sunt comune cu depresia și anxietatea. Află mai multe despre scala de depresie postnatală aici

 

depresia postnatala2

Cat dureaza depresia postnatala?

Dacă sarcina este un roller coaster emoțional, atunci perioada postpartum este o tornadă emoțională, adesea plină de mai multe schimbări de dispoziție, plângeri și iritabilitate. Nu numai că nașterea face ca corpul tău să treacă prin unele ajustări hormonale sălbatice, dar ai și un nou omuleț care trăiește în casa ta. Deoarece depresia postnatala poate apărea oricând de la câteva săptămâni până la 12 luni după naștere, nu există o durată medie  acesteia. O meta analiza a  studiilor legate de depresia postpartum efectuată în 2014 sugerează că simptomele de depresie postanatala se îmbunătățesc în timp, multe cazuri de depresie rezolvându-se de la 3 până la 6 luni după ce au început. Acestea fiind spuse, în aceeași recenzie, a fost clar că o mulțime de participanți se confruntau încă cu simptomele depresiei postnatale mult peste limita de 6 luni. Între  30% și 50% au îndeplinit criteriile pentru depresia postnatala la 1 an după naștere, în timp ce puțin mai puțin de jumătate dintre persoanele studiate raportau încă simptome depresive la 3 ani după naștere.
Citește și  Cum să Slăbești Sănătos, Ușor și Fără Dietă
Timpul de trecere prin depresia postnatala este diferit de la o mamă la alta. Dacă ai anumiți factori de risc, s-ar putea să constați că depresia postnatala durează mai mult chiar și cu tratament. Gravitatea simptomelor și cât timp ați avut simptome înainte de a începe tratamentul poate afecta cât durează depresia postnatala. Factorii de risc includ:
  • antecedente de depresie sau alte boli mintale
  • dificultăți de alăptare
  • sarcină sau o naștere complicată
  • lipsa de sprijin din partea partenerului sau a membrilor familiei și a prietenilor
  • alte schimbări majore de viață care apar în perioada postpartum, cum ar fi o mutare sau pierderea locului de muncă
  • un istoric de depresie postpartum după o sarcină anterioară
Nu se știe cât va dura depresia postpartum fără tratament. Poate persista luni sau mai mult și se poate transforma într-o tulburare depresivă cronică. Depresia postnatala nu este un lucru pe care îl poți trata cu superficialitate. Lăsată netratată, depresia postnatala poate avea efecte de durată atât asupra bebelușului, cât și asupra mamei. Poate slăbi legătura dintre mamă și copil și poate împiedica dezvoltarea sănătoasă a copilului. Mai exact, crește riscul copilului pentru probleme emoționale și comportamentale ulterior. Cercetările indică faptul că copiii mamelor cu depresie postpartum netratat sunt mai predispuși să plângă excesiv, să întâmpine întârzieri în dezvoltarea limbajului lor și să aibă dificultăți în a dormi și a mânca. depresia postpartum

Cum stii ca suferi de depresie postnatala intarziata?

Știi deja că depresia postnatala îți provoacă unele simptome dificile și, din păcate, îți poate afecta și relațiile. Nu este vina ta. (Citește din nou asta, pentru că este foarte important.) La fel de important este însă să și recunoști, accepți depresia postnatală și să ceri ajutor la timp. Solicitarea de ajutor este bună atât pentru tine cât și pentru relațiile tale. Dacă ție îți este dificil să conștientizezi situația, oamenii dragi te pot ajuta foarte mult să înțelegi. Așa că ia în calcul feedback-ul primit în primul rând de la partenerul de viață, însă fii atentă și la emoțiile prin care treci zilnic.  

Simptome ale depresiei postnatale

  • senzație de tristețe, de dispoziție scăzută sau de plâns excesiv
  • senzație de iritabilitate față de partenerul de viață, bebeluș sau alți copii
  • pierderea interesului pentru lumea din jurul tău și lipsa bucuriei față de lucrurile care îți ofereau plăcere
  • lipsa de energie și senzația de oboseală tot timpul
  • probleme de somn noaptea, este posibil să rămâi trează chiar și atunci când bebelușul tău doarme
  • senzație de somnolență în timpul zilei
  • probleme de concentrare și luare a deciziilor
  • pierderea poftei de mâncare sau supraalimentare
  • senzație de agitație sau iritabilitate
  • gânduri negative, cum ar fi sentimentul că nu ești o mamă suficient de bună, nu ești în stare să ai grijă de bebeluș sau bebelușul tău nu te iubește
  • sentimente de vinovăție, lipsă de speranță și auto-blamare
  • senzația de anxietate că i se poate întâmpla ceva rău bebelușului
  • probleme de legătură cu bebelușul tău, niciun sentiment de plăcere în a fi cu el
Citește și  Frica de Ace sau Tripanofobia
depresia postnatala2

Cauze ale depresiei postpartum

Hormonii, atât de des recunoscuți ca vinovați pentru sensibilitatea emoțională a femeii, ar putea oferi motive pentru depresia postnatala, ale cărei simptome includ tristețe, plâns, iritabilitate, neliniște și anxietate. Nivelele de estrogen și progesteron scad brusc, abrupt după naștere, adesea aducând cu ele în jos și buna dispoziție a femeii. Dar de ce, deși toate femeile au aceleași fluctuații hormonale, doar unele resimt depresia postnatala? Probabil din același motiv pentru care unele femei au sindrom premenstrual și altele nu-l au niciodată. – datorită faptului că sensibilitatea la fluctuațiile hormonale variază de la femeie la femeie. Se pare că femeile care sunt susceptibile la sindromul premenstrual sunt și mai predispuse la a fi afectate de depresia postanatală. Experiențele care pot crește riscul pentru depresia postnatala.
  • Evenimente de viață stresante
  • Sprijin social redus
  • Istoria anterioară de depresie
  • Antecedente familiale de depresie
  • Dificultate de a rămâne însărcinată
  • Să fii mamă de gemeni sau tripleți
  • O mamă adolescentă.
  • Naștere prematură
  • Sarcina și complicațiile la naștere.
 

Posibile tratamente pentru depresia postnatala

O femeie afectată de depresia postnatala are nevoie de toată energia pentru cea mai mică acțiune. Ea devine foarte fragilă în fața emoțiilor, gândurilor care o copleșesc cât și în fața dificultăților care apar în rolul său de mamă. Indiferent cât de mult o sprijină cei din jur, ea continuă să se simtă neputincioasă, total pierdută și crede că este imposibil ca ceilalți să înțeleagă prin ce trece. Optimismul și încrederea în sine a mamei dispar în această gaură neagră. Și, în același timp, rușinea și izolarea care vin odată cu depresia postnatală le fac pe aceste mame să nu-și mărturisească suferința și să nu solicite ajutor.
Citește și  Impactul tehnologiei asupra omului
Cu toate acestea, depresia postnatală este o boală. Deși, de multe ori, o mamă care suferă de depresie postnatală se poate simți vinovată pentru situația ei, nu ar trebui să se simtă mai vinovată decât o persoană care suferă de o alergie. Dacă prezinți simptome de depresie postpartum este foarte important să știi ca nu ești singura și multe femei au trăit aceeași experiență. Din fericire, există câteva tratamente foarte eficiente care te pot ajuta să te simți mai bine.
iconBooking
Suferi de Depresie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

O serie de tratamente diferite pot ajuta la depresia postnatală, inclusiv:
  • Auto ajutor – lucrurile pe care le poți încerca singur includ să vorbești cu familia și prietenii despre sentimentele tale și ce pot face pentru a te ajuta, să-ți faci timp pentru tine să faci lucruri care îți plac, să te odihnești ori de câte ori ai șansa, să dormi cât de mult se poate noaptea, să faci exerciții regulat și mănâncă o dietă sănătoasă
  • Terapie psihologică – terapia cognitiv-comportamentală este foarte eficientă în tratarea depresiei postnatale
  • Antidepresive – acestea pot fi recomandate dacă depresia dumneavoastră este mai severă sau alte tratamente nu au ajutat; medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament sigur în timpul alăptării
A avea grijă de un bebeluș poate fi stresant și provocator pentru oricine și poate fi și mai greu dacă ai de-a face și cu depresia postnatală. Există o serie de lucruri pe care le poți încerca pentru a-ți îmbunătăți simptomele și a te ajuta să faci față. Strategii de auto-ajutorare
  • Discută cu partenerul, soțul, familia, medicul de familie despre cum te simți
  • Fii deschis cu privire la sentimentele și grijile tale
  • Exerciții fizice regulate pentru a-ți stimula starea de spirit
  • Consumul de mese regulate și sănătoase și lipsa perioadelor lungi de timp fără a mânca
  • Mănâncă bine
  • Solicitați ajutor pentru probleme practice, de exemplu, treburile casnice, gătitul etc.
  • Alocă timp pentru relaxare cu familia și prietenii
  • Organizează-ți un set de obiceiuri zilnice care să te facă să te simți mai bine
  • Să nu bei alcool sau să consumi droguri, deoarece acest lucru te poate face să te simți mai rău
Terapia cognitiv-comportamentală Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este un tip de terapie bazată pe ideea că gândirea inutilă și nerealistă duce la un comportament negativ. TCC își propune să rupă acest ciclu și să găsească noi moduri de gândire care te pot ajuta să îți schimbi atitudinea și comportamentul.
Citește și  Iubirea este Lipiciul
De exemplu, unele femei au așteptări nerealiste despre cum este să fii mamă și simt că nu ar trebui să facă niciodată greșeli. Perfecționismul este o cale ușoară spre depresie postnatală. Terapia cognitiv comportamentală poate fi efectuată fie de 1 la 1 cu un terapeut, fie într-un grup. Tratamentul va dura adesea între 3 și 4 luni. Antidepresive Antidepresivele pot fi recomandate dacă ai depresie moderată și nu dorești sau nu ai răbdare să încerci tratament psihologic sau acesta nu dă rezulte. Antidepresivele acționează prin echilibrarea substanțelor chimice care modifică starea de spirit din creier. Ele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi starea de spirit scăzută, iritabilitatea, lipsa de concentrare și insomnie. depresie postnatala psiholog

Pot Simptomele Fizice ale Depresiei Conduce la Depresia Postnatală?

Pot simptomele fizice în depresie conduce la depresia postnatală? Studiile arată că simptomele fizice ale depresiei pot juca un rol important în dezvoltarea depresiei postnatale. Oboseala, durerile de cap sau tulburările digestive pot fi semne precoce ale unei stări depresive, în special la femeile care au născut de curând.

Cum te poate ajuta un psiholog pentru a depasi depresia postanala?

Dacă ai încercat deja sfaturile minine de auto ajutor și starea nu se îmbunătățește deloc, și simptomele persistă, sunt șanse ca depresia postnatala să nu treacă fără ajutor de specialitate. Nu aștepta să vezi dacă trece sau nu. Întâi sună medicul și cere teste generale, pentru a te asigura că nu suferi de o afecțiune fizică.  De exemplu, dezechilibrele hormonilor tiroidieni pot cauza instabilitatea emoțională, acesta fiind în general unul dintre primele lucruri  practicate în evaluarea depresiei postapartum. Următorul pas este să alegi un terapeut care să te ajute să găsești cea mai bună cale de vindecare pentru tine. Indiferent de forma de terapie aleasă, nu uita că intervenția promptă este de o importanță vitală. Prin terapie, poți găsi modalități mai bune de a face față sentimentelor, de a rezolva problemele, de a stabili obiective realiste și de a răspunde la situații într-un mod pozitiv. Uneori, ajută și terapia de familie. Surse: The Course of Postpartum Depression: A Review of Longitudina… : Harvard Review of Psychiatry (lww.com) Treatment of Substance Use Disorders Among Women of Reproductive Age by Depression and Anxiety Disorder Status, 2008-2014 – PubMed (nih.gov) Vital Signs: Postpartum Depressive Symptoms and Provider Discussions About Perinatal Depression — United States, 2018 | MMWR (cdc.gov) Postpartum depression – Symptoms and causes – Mayo Clinic Postpartum depression | Office on Women’s Health (womenshealth.gov)

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *