cele mai bune carti de dezvoltare personala
Redactat de Laura Badea
Ești interesat de psihologie, creștere, transformare și cauți cele mai bune cărți de dezvoltare personală? Dacă da, există sute, chiar mii de cărți din care să alegi. Cele mai bune cărți de dezvoltare personală nu sunt soluții magice pentru fericirea instantanee, dar oferă o fereastră către noi moduri de gândire, relaționare, iubire și rezolvarea problemelor. Care sunt cele mai bune cărți de dezvoltare personală din toate timpurile? Ce cărți se ridică deasupra culturilor și perioadelor de timp din care provin pentru a reprezenta cele mai bune dintre cele mai bune în ceea ce privește lecțiile de viață? Mai jos este o listă cu 20 dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală care au potențialul de a-ți schimba viziunea asupra lumii, de la inspirație la instrumente practice.  

TOP cele mai bune carti de dezvoltare personala

În lista următoare, vei descoperi un sinopsis rapid al celor mai bune cărți de dezvoltare personală. Să începem…
  1. Puterea prezentului de Eckhart Tollecarti-dezvoltare-personala-puterea-prezentului
Probabil una dintre cele mai citite cărți de dezvoltare personală și spiritualitate din toate timpurile, prezentă în orice top cărți de dezvoltare personală. Mesajul cărții este simplu și revelator: dacă alegem să trăim în prezent, ne dăm șansa de a avea o viață fericită. Pentru a ajunge acolo, trebuie să ne răspundem la o întrebare: imaginea pe care o avem asupra realității este, într-adevăr, cea mai adecvată? Știm cine suntem, care este puterea noastră reală? Eckhart Tolle este considerat unul dintre cei mai originali și mai inspirați călăuzitori spirituali ai timpului nostru. Nu s-a aliniat niciunei traditii sau religii, dar nici nu a respins vreuna. Invățăturile sale transmit un mesaj simplu și profund: există o cale către eliberarea de suferință și dobândirea păcii interioare.
  1. Calea renunțării de David Hawkins
carti-dezvoltare-personala-calea-renuntarii Cu siguranță una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală și o adevărată revelație pentru cei interesați atât de știință cât și de spiritualitate. Calea Renunțării descrie un instrument simplu și eficient cu ajutorul căruia să ne putem  desprinde de toată negativitatea și să scăpăm de blocajele din calea Iluminării. In practica clinică psihiatrică pe care autorul a deșfășurat-o pe parcursul a zeci de ani a avut ca principal obiectiv descoperirea celei mai eficiente modalități de a vindeca suferința umană în toate formele sale. Mecanismul interior al renuntării a fost recunoscut a fi de foarte mult folos în acest sens si este descris în această carte.
  1. Mindset de Carol Dweck
carti-dezvoltare-personala-mindset Gândește-te la inteligența, talentele și personalitatea ta. Le simți ca pe niște aspecte rigide, de neschimbat? Sau ești de părere că ți le poți dezvolta în timp?
Citește și  TOP 15 cele mai bune cărți de psihologie care merită citite
Oamenii cu mentalitate rigidă cred că însușirile lor fundamentale sunt un dat, că inteligența și talentele lor nu pot fi schimbate. Oamenii cu mentalitate flexibilă, pe de altă parte, sunt de părere că-și pot dezvolta calitățile prin strădanie și dăruire. Carol S. Dweck discută pe larg despre influențele celor două tipuri de mentalitate în toate aspectele vieții, de la afaceri la dragoste. Și susține că poți oricând să-ți schimbi gândirea din rigidă în flexibilă, trecând, așadar, în tabăra oamenilor de succes.
  1. Omul în căutarea sensului vieții de Viktor Frankl
carti-dezvoltare-personala-omul-in-cautarea-sensului-vietii Pentru mulți probabil cea mai bună carte de dezvoltare personală și psihologie. Omul in cautarea sensului vietii este cronica experientelor îngrozitoare trăite de psihiatrul Viktor Frankl în timpul detenției sale la Auschwitz și în alte lagăre concentraționiste. Cartea devenită bestseller internațional cu peste 10 milioane de copii vândute, deschide cea mai intimă perspectivă asupra înțelegerii omului în situații de nesupraviețuit, cum acceptă trauma și în final, găsește sens în ceea ce trăiește.
  1. Inteligența emoțională  de Daniel Goleman
carti-dezvoltare-personala-inteligenta-emotionala Cartea lui Daniel Goleman a marcat o revoluție uluitoare în psihologie prin analiza importanței covârșitoare a emoțiilor în dezvoltarea personalității umane. Studiul său ne explică cum, atunci când ne înțelegem sentimentele, situatia în care ne aflăm devine mai limpede. Descoperim chiar un nou mod de a privi cauzele bolilor care ne macină familia și societatea.
  1. Gândire rapidă, gândire lentă de Daniel Kahneman
carti-dezvoltare-personala-gandire-rapida-gandire-lenta Daniel Kahneman ne poartă într-o călătorie inovatoare prin ascunzișurile minții si ne explică cele două sisteme care conduc modul nostru de a gândi. Sistemul 1 este rapid, intuitiv și emotional; Sistemul 2 este mai lent, mai deliberativ si mai logic. Kahneman prezinta capacitățile extraordinare și, deopotrivă, erorile și biasurile  gândirii rapide și dezvăluie influența omniprezentă a impresiilor intuitive asupra gândurilor și comportamentelor noastre.
  1. Putere nemărginită de Tony Robbins
carti-dezvoltare-personala-putere-nemarginita Cartea „Putere nemărginită” scrisă de Tony Robbins este cartea care a schimbat viețile a milioane de oamenii și este cu siguranță una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală. Tony Robbins susține că prin folosirea programării neurolingvistice (NLP) oricine poate avea succes în aproape orice domeniu. NLP ne învață cum putem atrage succesul în viețile noastre. Una dintre cele mai bune metode prin care putem face acest lucru este să creăm modele după oamenii de succes: să gândim, să acționăm și să vorbim ca ei.
  1. Secretele succesului de Dale Carnegie
carti-dezvoltare-personala-secretele-succesului Dale Carnegie este autorul care a scrie unele dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală.
Citește și  Depresia: 8 simptome fizice pe care le poti trata
Dale Carnegie spunea că „succesul înseamnă să obții ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obținut“. Sfaturile lui Dale Carnegie vă arată cum să deveniți un interlocutor agreabil, de ce e bine să faceti complimente dezinteresate, când e cazul să vă retrageți dintr-o dispută, ce anume trezește dorința de cooperare a partenerilor, cum să faceți o bună impresie de la prima întâlnire, cât de important e zâmbetul, prin ce strategii vă puteți autopromova în ochii celorlalti.
  1. Alchimistul Paulo Coelho
carti-dezvoltare-personala-alchimistul Alchimistul, extraordinarul roman al lui Paulo Coelho, a inspirat milioane de cititori din întreaga lume, devenind rapid una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală. Cartea, uluitoare prin simplitatea și înțelepciunea ei, este povestea unui păstor andaluz pe nume Santiago care își părăsește casa din Spania, aventurându-se în deșertul egiptean pentru a găsi o comoară îngropată în Piramide. Nimeni nu stie care este comoara sau dacă Santiago va avea puterea să depașească obstacolele întâlnite în drumul prin deșert. Dar ceea ce începe ca o călătorie în căutarea unor bunuri lumești se transformă treptat în descoperirea comorii ascunse înlăuntrul său.
  1. Începe cu ce nu-ți place de Brian Tracy
carti-dezvoltare-personala-incepe-cu-ce-nu-iti-place 21 de soluții pentru a pune capăt amânărilor și de a realiza mai mult într-un timp mai scurt. Eat That Frog ( titlul original) te învață cum să scapi de factorii inhibanți sau restrictivi, de toate acele lucruri neplăcute pe care le amâni întruna sperând să scapi de ele. Brian Tracy este unul dintre cei mai faimosi autori de studii de dezvoltare personală și coaching. Programul său de psihologie a succesului s-a vandut în peste 1 000 000 de exemplare si a fost tradus în peste 20 de limbi.
  1. Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace de Stephen R. Covey
carti-dezvoltare-personala-cele-7-deprinderi-ale-persoanelor-eficace Cu peste 15 milioane de exemplare vândute în întreaga lume, Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace este cea mai importantă carte a secolului XXI în domeniul afacerilor. Covey a studiat principiile după care se ghidează oamenii de succes și le-a integrat într-un program cuprinzător, dar ușor de parcurs. A creat astfel un instrument practic, care poate fi folosit cu rezultate excelente în viața de familie, în afaceri și în societate, în general. Cele 7 deprinderi formulate în urma a zeci de ani de experiență și cercetare îi deosebesc pe cei fericiți, împliniți și sănătoși de cei care sunt supuși eșecului.
  1. Călugarul care și-a vândut Ferrari-ul de Robin S. Sharma
carti-dezvoltare-personala-calugarul-care-si-a-vandut-ferrari-ul Călugarul care și-a vândut Ferrari-ul  este povestea lui Julian Mantle, un avocat faimos, care din cauza stilului de viață dezechilibrat ajunge la un pas de moarte suferind un atac de cord într-o sală de tribunal aglomerată. Colapsul fizic îi generează o criză spirituală obligându-l să-și înfrunte condiția și să caute răspunsuri la cele mai importante întrebari ale vieții.
Citește și   Cum să învingi frica de boală
Sperând să-și găsească fericirea și împlinirea, el pornește într-o odisee extraordinară a unei culturi vechi în care descoperă un remarcabil sistem de eliberare a potențialului minții, trupului și sufletului și învașă să traiască cu mai multă pasiune, cu un scop bine definit și într-o pace deplină. Călugarul care și-a vândut Ferrari-ul și-a câștigat rapid locul printre cele mai bune cărți de dezvoltare personală.
  1. Arta subtilă a nepăsării de Mark Manson
carti-dezvoltare-personala-arta-subtila-a-nepasarii În acest ghid revoluționar, definitoriu pentru o întreagă generație, autorul ne învață că, pentru a fi fericiți, trebuie să renunțăm la a fi „pozitivi” mereu si trebuie, în schimb, să ne perfecționaăm în invingerea obstacolelor. El ne sfătuiește să ne cunoaștem limitele și să le acceptăm. Aceasta este adevarata sursă a puterii. După ce ne-am acceptat temerile, greșelile și incertitudinile, după ce încetăm să evităm adevărurile dureroase și începem să le înfruntăm, putem găsi curajul și încrederea pe care le căutăm cu disperare.
  1. Atitudinea este totul de Jeff Keller
carti-dezvoltare-personala-atitudinea-este-totul Schimbă-ți atitudinea… și îți vei schimba viața. De ce oare unii oameni reușesc în tot ceea ce-și propun, iar alții nu? Care este diferența dintre ei și ce ar putea face cineva pentru a se număra printre învingători? Totul ține de atitudine, de capacitatea de a te imagina în postura de învingător, iar Jeff Keller da exemple concrete de oameni care au reușit în viața doar pentru că au păstrat în minte imaginea lor atingând obiectivele propuse.
  1. Schimbând gândirea îți schimbi viața de Brian Tracy
carti-dezvoltare-personala-schimband-gandirea-iti-schimbi-viata Schimbând gândirea, îți schimbi viața prezintă un sistem clar și concis menit să vă dezvăluie structura mentală necesară pentru a avea succesul dorit pe fiecare plan al vieții. Brian Tracy se axează îndeosebi pe importanța fixării scopurilor, pe disciplina gândirii și pe dorința de a reuși în pofida oricărui obstacol. Cele douăsprezece principii descrise în carte sunt menite să ajute pe oricine pornește pe drumul împlinirii totale atât în viața personală, cât și în cea profesională. Autorul este unul dintre cei mai cunoscuți oratori profesioniști și o personalitate în lumea afacerilor de astăzi.
  1. Curajul de a fi vulnerabil de Brene Brown 
carti-dezvoltare-personala-curajul-de-a-fi-vulnerabil Vulnerabilitatea nu înseamnă doar sa cunoști victoria sau înfrângerea, ci să înțelegi că ambele sunt necesare; înseamnă să te implici cu toată ființa ta în ceea ce faci. Brene Brown este profesor universitar, autor de cărți si articole, public speaker de succes (după multe transformări interioare) din Statele Unite, în prezent își continuă cercetările la Colegiul Postuniversitar de Asistență Socială de la Universitatea din Houston, statul Texas.
  1. De la idee la bani – Napoleon Hill
Citește și  Anxietate socială: Cauze, simptome, tratament
carti-dezvoltare-personala-de-la-idee-la-bani De la idee la bani este cea mai cunoscută scriere a lui Napoleon Hill și, totodată, una dintre cele mai vândute cărți din toate timpurile. Expunând, în esență, 13 pași spre îmbogățire, autorul mizează, în primul rând, pe cultivarea unei conștiințe a banilor, a unei întregi filosofii despre succes și prosperitate. Volumul de față cuprinde atât celebra lucrare De la idee la bani, cât și un ghid de acțiune, care vine în sprijinul cititorilor cu sfaturi privind atingerea și menținerea succesului.
  1. Totul despre psihologia persuasiunii de Robert Cialdini
carti-dezvoltare-personala-tutul-despre-persuasiune Sinteză a bogăţei literaturi consacrate subiectului în ultimele decenii, volumul prezintă tehnicile de influenţare a comportamentului, în sens pozitiv sau negativ și este una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care o poțo citi. Lectura lui ne ajuta să înţelegem cum se exercită influenţa şi manipularea în viaţa de zi cu zi şi să le dejucăm eficacitatea prin cunoaşterea mecanismelor psihologice la care ele apelează. Doctorul în filozofie Robert B. Cialdini susţine cursuri universitare şi post-universitare despre persuasiune şi influenţa socială la University of North Carolina şi Columbia Univeristy. El este în prezent şeful catedrei de psihologie şi membru al Consiliului de Conducere al Arizona State University.
  1. Forța gândirii pozitive de Norman Vincent Peale
carti-dezvoltare-personala-forta-gandirii-pozitive Norman Vincent Peale, „Predicatorul de milioane“, este unul dintre cei mai mari oratori creștini ai secolului al XX-lea. Teolog de renume mondial, specializat în probleme motivaționale, dr. Peale este autorul a 46 de cărți, inclusiv a bestsellerului internațional Forța gândirii pozitive. Pentru contribuțiile sale din domeniul teologiei, Norman Vincent Peale a primit, în 1984, de la președintele Ronald Reagan „Medalia Prezidențiala a Libertății“ (cea mai înalta distincție care poate fi acordată unui civil în SUA). Forța gândirii pozitive este o demonstrație a puterii credinței — un bestseller extraordinar care a ajutat milioane de bărbați și de femei să aibă o viață fericită, plină de satisfacții si împliniri.
  1. Reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru de Jordan B. Peterson
carti-dezvoltare-personala-12-reguli-de-viata Jordan B. Peterson este unul dintre cei mai sclipitori ganditori ai momentului. Plecand de la revelatiile marilor religii ale lumii, dar si de la capodoperele literare si filosofice (ale unor Goethe, Nietzsche sau Dostoievski), autorul ne indeamna sa revenim la clasicele virtuti (disciplina, curaj, onestitate, prietenie etc.) si sa ne asumam raspunderea pentru existenta noastra tragica, in care exista totusi un sens ce astepta sa fie cautat.

Există cărți de dezvoltare personală care se concentrează pe creșterea stimei de sine?

Da, există multe cărți de dezvoltare personală care se concentrează pe creșterea stimei de sine. Aceste cărți oferă strategii și exerciții practice pentru a crește încrederea în sine, învățându-te să-ți recunoști valoarea și să-ți dezvolți o perspectivă mai pozitivă asupra ta.

Citește și  Activități de cuplu pentru îmbunătățirea relației

Cea mai buna carte de dezvoltare personala pe care am citit-o

Pescarusul Jonathan Livingston – Richard Bach   cea-mai-buna-carte-de-dezvoltare-personala-pescarusul Pescărușul Jonathan Livingston, cea mai cunoscută fabulă inspirațională a vremurilor noastre, spune povestea unei păsări determinată a fi mai mult decât obișnuită. “Dar departe şi singur, străin de orice barcă şi ţărm, Pescăruşul Jonathan Livingston exersa. […] Pentru cei mai mulţi pescăruşi, nu zborul contează, ci hrana. Dar pentru acest pescăruş, zborul era totul, nu hrana. Mai mult decât orice pe lume, Pescăruşului Jonathan Livingston ii plăcea să zboare.” scrie autorul Richard Bach în această alegorie despre o pasăre unică pe nume Jonathan Livingston Seagull, devenită una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală din lume. Zborul este într-adevăr metafora care vorbește despre căutarea unui scop mai înalt în viață, chiar dacă turma sau tribul consideră că ambiția ta este amenințătoare (la un moment dat iubitul nostru pescăruș este chiar izgonit din turma sa). Aceasta este povestea oamenilor care își urmăresc inimile și își fac propriile reguli … oameni cărora le face plăcere deosebită să facă ceva bine, chiar dacă numai pentru ei înșiși … oameni care știu că acest lucru este mai important decât pare. Zborul este esenţa unei păsări. Totuşi, pentru pescăruşii din stolul ce trăieşte pe malul stâncos al mării, plutirea a devenit doar un mijloc de a-ţi satisface nevoile primare. Nici unul, în afară de Jonathan, nu vrea să se ridice mai sus, să-şi atingă sau să-şi depăşească limitele. Însă pentru Jonathan zborul – măiestria picajului, vitezele ameţitoare şi înaltul cristalin al cerului – este un scop în sine, oferind răsplata nesperată a eliberării spiritului de trup, de spaţiu şi de timp. Iar această taină pe care vrea să le-o împărtăşească semenilor îi aduce lui Jonathan duşmani, dar şi mulţi discipoli, aflaţi în căutarea unui sens mai înalt al vieţii. “Tot corpul tău – de la vârful unei aripi până la vârful celeilalte aripi – este însuși gândul transformat în formă, devenind astfel accesibil pentru văzul tău. Dezlegându-ți gândul, îți vei dezlega și corpul.” “Secretul este să nu vă mai vedeți ca fiind un prizonier al unui corp limitat, să rupeți lanțurile gândirii voastre și să vă rupeți și pe cele ale corpului vostru.” “Plictiseala, frica și furia – iată care sunt cauzele că viața e atât de scurtă.” “Cu cât mai sus zboară pescărușul – cu atât mai departe vede.” “Raiul nu este un loc și nu este un moment. Raiul trebuie să fie perfect.” “După ce câștigi lupta cu spațiul, rămâne numai Aici. Iar după ce câștigi lupta cu timpul, rămâne numai Acum.” “Suntem liberi să mergem unde vrem și să fim ceea ce suntem.”    

Laura Badea

Laura Badea este Consilier pentru Dezvoltare personală și Specialist în Activitatea de Coaching, acreditate de Ministerul Muncii și Educației din România.

Articole publicate: 51

Vezi pagina autorului

Inscrie-te si TU la Cea Mai Mare Bibliotecă Online din România din domeniul Dezvoltării Personale!

Dă click pe linkul de mai jos și intră în Biblioteca Puterea Minții chiar acum, unde ai acces la:

  • sute de ore de cursuri,
  • zeci de ședințe de terapie,
  • demonstrații și exemple de lucru
  • Certificări Internaționale
  • > Inscrie-te Acum <

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *