Ascultă acest articol:
Numeroase persoane apelează la coaching și la terapie, două profesii independente, pentru a fi asistați în vederea îmbunătățirii vieții lor. În ciuda diferențelor dintre ele, coaching-ul și terapia au o serie de puncte comune care pot face ca diferențierea lor să fie oarecum dificilă.
Pentru a înțelege mai bine cele două discipline și modurile în care acestea ne pot îmbunătăți viața, în acest articol de blog vom analiza 10 asemănări semnificative între coaching și terapie.
Două fețe ale aceleiași monede: 10 asemănări între coaching și terapie
1. Ambele au ca scop creșterea bunăstării
Coachingul și psihologia au în comun obiectivul fundamental de a îmbunătăți starea de bine a oamenilor și de a-i ajuta să își realizeze întregul potențial.
Psihologia este o examinare mai aprofundată a ideilor, sentimentelor și acțiunilor persoanei, în timp ce coaching-ul este o abordare orientată spre rezultate care ajută oamenii să atingă anumite obiective. Cu toate acestea, ambele programe lucrează pentru a-i ajuta pe oameni să depășească provocările și să-și îmbunătățească calitatea vieții.
Coaching-ul și psihologia au abordări distincte, însă ambele caută să ajute oamenii să depășească provocările și să atingă un nivel de trai mai ridicat și o viață mai sănătoasă în general.
Atât coaching-ul, cât și psihologia au ca scop să ajute oamenii să își atingă potențialul maxim și să își îmbunătățească starea generală de bine, fie prin definirea și realizarea unor obiective specifice, fie prin examinarea problemelor de sănătate mintală subiacente.
2. Ambele utilizează o strategie centrată pe client
Pentru a-i ajuta pe oameni să își atingă obiectivele și pentru a le oferi instrumentele necesare de a naviga printre punctele forte și cele slabe deopotrivă, tehnicile centrate pe client au fost utilizate la scară largă în coaching și psihoterapie.
Această metodă urmărește să ofere un cadru de terapie care să fie primitor și empatic, punând accentul pe individ mai degrabă decât pe problemă.
Vom examina ideile fundamentale care stau la baza metodologiilor centrate pe client, precum și strategiile pe care coachii și profesioniștii din domeniul sănătății mintale le folosesc pentru a reuși.
În Coaching
Tehnicile de coaching centrate pe client consideră clientul ca fiind expertul, spre deosebire de tratamentul centrat pe client. Pentru a spori capacitățile clienților, serviciile de coaching au adoptat abordarea centrată pe persoană și se referă la cei care au nevoie de asistență, mai degrabă ca fiind clienți decât pacienți clinici.
În condițiile în care coachii acționează ca un sistem de sprijin pentru a-i ajuta pe clienți să își realizeze întregul potențial, coaching-ul este o relație dinamică care promovează învățarea, concentrarea, creșterea și performanța. Pasul inițial al unui client în acest proces este de a începe să determine ce strategie răspunde cel mai bine nevoilor sale.
În Terapie
În psihoterapie, este necesară o atmosferă care să susțină transformarea ca parte a unui tratament centrat pe client. Practicienii acestei metode urmăresc să le ofere pacienților lor condițiile – cum ar fi sinceritatea, congruența, considerația pozitivă necondiționată și înțelegerea – toate fiind necesare pentru a produce transformarea.
Terapia centrată pe client începe cu o conversație între client și terapeut despre dificultățile și preocupările actuale ale acestuia. Terapeuții empatizează apoi cu pacienții și se angajează într-o ascultare activă, oferindu-le acestora posibilitatea de a decide singuri ce nu este în regulă și ce se poate face pentru a remedia situația.
Obiectivele terapiei centrate pe client
Aceasta caută să se concentreze asupra individului, mai degrabă decât asupra problemei, prin urmare, obiectivele sale se vor încadra de cele mai multe ori în patru categorii:
– asistarea clientului în înțelegerea propriilor gânduri și sentimente
– asistarea clientului în acceptarea responsabilității pentru propriile acțiuni și convingeri
– încurajarea sentimentului de valoare și a stimei de sine
– asistarea clientului în punerea în aplicare a schimbărilor
3. Ambele presupun crearea și atingerea obiectivelor
Stabilirea și realizarea obiectivelor sunt două componente esențiale ale coaching-ului și terapiei care sunt indispensabile în efortul de a-i ajuta pe oameni să își realizeze întregul potențial.
Cu ajutorul asistenței corecte, vă puteți maximiza eforturile și puteți obține rezultatele pe care le doriți, indiferent dacă încercați să învingeți un anumit obstacol sau să faceți schimbări bune în viața personală sau profesională.
În Coaching
Colaborarea cu un coach pentru a crea obiective SMART – specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp – este o componentă cheie a stabilirii obiectivelor în această industrie. O relație de coaching vă va ajuta să vă determinați obiectivele și vă va asista în formularea unei strategii care vă va permite să le atingeți.
În mod normal, pentru acest proces vor fi necesare mai multe ședințe individuale, în timpul cărora coachul vă va ajuta să vă definiți obiectivele, să stabiliți așteptări realiste și să identificați orice bariere care vă stau în cale.
În terapie
Stabilirea obiectivelor în psihologie este abordată dintr-un unghi oarecum diferit, cu scopul de a ajuta oamenii să identifice și să urmărească obiective care sunt importante pentru sănătatea și bunăstarea lor mintală. Acestea ar putea conține, de exemplu, obiective pentru gestionarea depresiei, scăderea anxietății sau depășirea unei fobii.
Pentru a vă ajuta să identificați cu precizie domeniile din viața dumneavoastră în care ați dori să faceți schimbări, un tratament de sănătate mintală vă va ajuta să vă analizați ideile, sentimentele și acțiunile. Psihoterapia vă va ajuta apoi să vă creați obiective realiste și vă va oferi sprijin și direcție pe măsură ce încercați să le realizați.
Beneficiile stabilirii obiectivelor
Stabilirea și atingerea obiectivelor poate avea o mulțime de efecte pozitive asupra oamenilor și organizațiilor. Stabilirea și atingerea unor obiective specifice poate spori motivația, concentrarea și responsabilitatea pentru persoane.
De asemenea, vă poate oferi un sentiment de realizare și fericire atunci când vă atingeți obiectivele. Stabilirea obiectivelor vă poate ajuta, de asemenea, să vă dezvoltați reziliența și încrederea, ceea ce vă va ajuta să faceți față problemelor și să creați schimbări importante în viața dumneavoastră.
Stabilirea și atingerea obiectivelor poate ajuta, de asemenea, întreprinderile să aibă performanțe mai bune prin coordonarea eforturilor și creșterea productivității. Echipele pot încuraja un mediu de lucru motivat și pot stimula cooperarea și inovarea prin faptul că au obiective clare și cooperează pentru un scop comun.
4. Ambele includ cunoașterea propriilor gânduri și sentimente
Conștiința de sine este esențială pentru a favoriza dezvoltarea personală. Oamenii care se pot înțelege mai bine pe ei înșiși iau decizii mai bune, găsesc soluții inovatoare la probleme și, ca urmare, au o stimă de sine mai puternică.
Datorită faptului că servește drept bază pentru creșterea și realizarea individuală, această idee este o componentă crucială atât a coaching-ului, cât și a terapiei.
Capacitatea de a identifica propriile gânduri, sentimente și comportamente, precum și modul în care acestea îi afectează pe ceilalți oameni și mediul înconjurător, este cunoscută sub numele de autocunoaștere. Aceasta necesită cunoașterea punctelor noastre forte și a punctelor slabe, a valorilor și a credințelor, precum și a modului în care acestea ne influențează interacțiunile cu ceilalți.
În coaching
Autocunoașterea este esențială pentru eficiența unui coach în domeniul său de activitate. Aceștia sunt capabili să înțeleagă modul în care atitudinile, sentimentele și acțiunile clientului îi afectează pe cei pe care îi antrenează.
Această înțelegere le permite coachilor să își înțeleagă mai bine clienții, îmbunătățind rezultatele procesului. Deoarece conștientizarea de sine presupune înțelegerea și controlul propriilor emoții, precum și ale celorlalți, aceasta contribuie la inteligența emoțională a unui coach.
În terapie
Conștientizarea de sine este o componentă-cheie a procesului terapeutic în psihoterapie. Terapeuții lucrează pentru a-i ajuta pe clienți să își înțeleagă ideile, sentimentele și acțiunile, precum și modul în care aceste lucruri le afectează viața.
Din această conștientizare decurg îmbunătățiri în procesul de luare a deciziilor, de rezolvare a problemelor, de rezolvare a traumelor din trecut și de bunăstare generală. Oamenii se pot înțelege mai bine pe ei înșiși și experiențele lor prin angajarea în autoreflecție și autocunoaștere, ceea ce duce la dezvoltare personală.
5. Ambele utilizează strategii pentru a încuraja schimbarea
Atât coaching-ul, cât și terapia utilizează strategii pentru a ajuta oamenii să producă schimbări în viețile lor.
În timp ce terapeuții pot folosi strategii precum terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și terapia prin dialog pentru a-i ajuta pe oameni să depășească blocaje mintale, coachii pot utiliza tactici precum stabilirea obiectivelor, ascultarea activă și motivarea pentru a-i ajuta pe oameni să își atingă obiectivele.
6. Ambele presupun stabilirea unui raport cu clientul
Atât coaching-ul, cât și terapia pun accentul pe importanța dezvoltării unei relații cu clientul.
În ambele profesii, coachul/terapeutul și clientul au o relație de colaborare în care lucrează împreună pentru a-l sprijini pe client în procesul de vindecare și atingerea obiectivelor sale individuale. Parteneriatul se bazează pe transparență, încredere și o dedicare comună pentru bunăstarea persoanei.
Atât psihologia, cât și coaching-ul pun un accent puternic pe construirea unui raport cu clientul. În ambele domenii, clientul și coachul/terapeutul au o relație de colaborare în care cooperează pentru a-l ajuta pe client să își atingă obiectivele. Transparența, încrederea și un angajament comun față de bunăstarea persoanei servesc drept pietre de temelie ale relației.
Dezvoltarea unei conexiuni de cooperare între coach/terapeut și client are diverse avantaje. Nivelul de încredere care se dezvoltă între cele două părți este poate cel mai important dintre acestea.
Pentru ca procesul de coaching sau de consiliere să aibă succes, clientul trebuie să se simtă confortabil să se deschidă și să discute despre gândurile și sentimentele sale.
7. Ambele presupun ascultarea activă
Capacitatea de a asculta activ este esențială atât în coaching, cât și în terapie. Ea este crucială pentru a-i ajuta pe clienți să dezvolte încredere în procesul de vindecare sau să depășească orice probleme de sănătate mintală pe care le-ar putea avea.
Ascultarea activă în coaching
Coachul trebuie să asculte activ pentru a înțelege viața clientului, a identifica obstacolele, a clarifica obiectivele și a-l ajuta să le atingă.
În timpul dialogului, coachul trebuie să fie foarte atent la cerințele și dorințele clientului – acest lucru îi permite să stabilească un mediu motivant și încurajator pentru a crea planuri de acțiune care să ajute clientul să își atingă obiectivele.
Utilizarea de către psihologie a ascultării active
În psihologie, ascultarea activă este esențială pentru a ajuta clientul să depășească orice boală psihică cu care se confruntă. Pentru a înțelege pe deplin ideile, sentimentele și acțiunile clientului, terapeutul trebuie să fie total prezent în timpul ședinței.
8. Ambele sunt menite să ajute oamenii să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși
Atât coaching-ul, cât și terapia au ca scop să le ofere oamenilor o mai bună înțelegere a ceea ce sunt și a modului în care interacționează cu mediul înconjurător.
Prin practica lor, coachii și terapeuții îi ajută pe clienți să își identifice punctele forte și limitele și să lucreze pentru a-și atinge obiectivele, ceea ce duce la dezvoltare personală și transformare pozitivă.
Coachii și psihologii contribuie în a-i ajuta pe oameni să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși în moduri distincte, dar complementare.
Coachii se concentrează pe asistarea clienților în stabilirea și atingerea anumitor obiective, precum și în crearea de noi rutine și obiceiuri. Aceștia îi asistă, îi încurajează și îi responsabilizează pe clienții lor pe măsură ce aceștia progresează spre atingerea obiectivelor lor.
Pe de altă parte, psihoterapia se concentrează pe tratarea stărilor de afecțiune mintală și pe asistarea clienților în depășirea dificultăților psihologice și a traumelor din trecut. Aceștia pot identifica și trata afecțiunile psihologice și folosesc practici științifice pentru a sprijini vindecarea și creșterea.
9. Ambele utilizează metode orientate spre acțiune
Strategiile orientate spre acțiune sunt utilizate atât în coaching, cât și în psihologie, cu scopul de a ajuta oamenii să întreprindă acțiuni adecvate pentru a-și realiza obiectivele.
Aceste tehnici sunt folosite de coachi și terapeuți pentru a-i ajuta pe clienți să își identifice obiectivele, să creeze un plan de acțiune și să întreprindă acțiunile necesare pentru a atinge aceste obiective.
Indivizii își pot înțelege mai bine motivele și pot trece peste orice blocaj care le-ar putea sta în cale prin utilizarea tacticilor orientate spre acțiune.
Tehnici utilizate în coaching
O serie de tehnici orientate spre acțiune sunt folosite de coachi pentru a-și ajuta clienții, printre care se numără:
- Stabilirea obiectivelor SMART (specifice, măsurabile, realizabile, relevante și limitate în timp) este o tehnică des folosită de coachi pentru a-și asista clienții. Indivizii își pot concentra eforturile asupra a ceea ce este cel mai important pentru ei și pot atinge rezultatele dorite prin adoptarea obiectivelor SMART.
- Planificarea acțiunilor: Coachii își asistă clienții în crearea unei strategii pentru a-și îndeplini obiectivele. Stabilirea unor termene limită, împărțirea obiectivelor majore în sarcini mai mici și realizabile, și crearea unui calendar precis pentru progres sunt câteva exemple de realizare a acestui lucru.
- Responsabilizarea: Coachii se asigură că oamenii cu care lucrează își asumă responsabilitatea pentru deciziile și dezvoltarea lor. Acest lucru îi ajută pe oameni să își mențină motivația și atenția în timp ce muncesc pentru a-și atinge obiectivele.
- Încurajarea: Coachii își ajută și își încurajează clienții în timp ce aceștia depun eforturi pentru a-și atinge obiectivele. Chiar și în fața dificultăților și a dezamăgirilor, acest lucru le permite oamenilor să își mențină motivația și atenția concentrată pe obiectivele lor.
Tehnici utilizate în psihologie
Scopul psihologiei este de a înțelege gândirea și comportamentul uman. Psihologii folosesc tehnici practice pentru a ajuta oamenii să rezolve o serie de probleme de comportament și de sănătate mintală.
Câteva dintre metodele folosite în psihologie sunt:
- Terapia cognitiv-comportamentală (CBT): CBT este un tip de consiliere care are ca scop modificarea tiparelor de gândire și comportament nefavorabile. Persoanele care se luptă cu anxietatea, depresia și alte condiții de sănătate mintală pot utiliza această strategie pentru a le veni în ajutor.
- Terapia de expunere este o strategie utilizată pentru a trata fobiile și alte probleme de anxietate la pacienți. Terapia de expunere urmărește să ajute pacienții să se confrunte și să își depășească fobiile prin expunere repetată.
- Terapia care pune accentul pe mindfulness ar putea ajuta clienții să devină mai conștienți de sentimentele și gândurile lor.
10. Ambele presupun o dezvoltare și o creștere continuă
Un proces constant de creștere și dezvoltare este prezent atât în coaching, cât și în psihologie. În coaching, coachul sprijină persoana în stabilirea și atingerea obiectivelor, îndemnând-o în același timp să continue să evolueze și să se extindă dincolo de aceste obiective.
În psihologie, terapeutul colaborează cu pacientul pentru a trata orice probleme de sănătate mintală, în vederea favorizării stării de bine și promovării dezvoltării continue prin intermediul auto-reflecției și al conștientizării de sine.
Ambele discipline pun accentul pe natura continuă a dezvoltării personale și se străduiesc să sprijine oamenii în realizarea celui mai mare potențial al lor.
Cum se îmbină coaching-ul și psihologia?
Există multe moduri în care coaching-ul și psihologia pot fi folosite împreună pentru a îmbunătăți dezvoltarea și progresul unei persoane.
De exemplu, un coach și un psiholog ar putea colabora pentru a ajuta un client să rezolve anumite probleme de sănătate mintală care îl împiedică să avanseze. La fel ca un coach, un psiholog poate folosi metode de coaching pentru a ajuta clienții să stabilească strategii de adaptare sănătoase și să își atingă obiectivele.
De multe ori, oamenii își pot atinge obiectivele prin combinarea coaching-ului și a psihologiei, deoarece pot folosi abilitățile ambelor discipline în avantajul lor.
Un psiholog ar putea folosi teorii și perspective psihologice pentru a-și ajuta clienții să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși, în vreme ce un coach ar putea folosi metode de coaching specifice pentru a-și ajuta clienții să găsească soluții viabile la problemele lor.
Oamenii pot experimenta numeroasele și diversele avantaje ale coaching-ului și psihologiei în orice moment al vieții lor.
Atât coachingul, cât și psihologia pot fi cruciale pentru a sprijini creșterea și dezvoltarea, indiferent dacă obiectivul este îmbunătățirea sănătății mintale, atingerea obiectivelor personale sau profesionale sau o mai bună cunoaștere a propriei persoane.
Testarea Cunoștințelor
Testează-ți cunoștințele și află dacă reținut și înțeles bine informațiile din acest articol.
În Încheiere
Deși coaching-ul și psihologia sunt profesii separate, ele au de fapt o relație strânsă și multe aspecte în comun. Fie că este vorba de viața personală sau profesională, ambele aspiră să ajute oamenii în creșterea și dezvoltarea lor.
Ambele acordă o atenție deosebită ideii de a-i ajuta pe oameni să își identifice gândurile și credințele limitative și apoi să găsească modalități de a le schimba.
Antrenorii și psihologii folosesc frecvent metode și strategii comparabile, cum ar fi stabilirea de obiective, introspecția și modificarea comportamentului.
Pentru a-i ajuta pe clienții lor să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și cerințele lor, ei pot folosi, de asemenea, tehnici de evaluare comparabile, cum ar fi testele de personalitate sau evaluările psihologice.
Referințe
Ives, Y. (2008). What is’ Coaching’? An Exploration of Conflicting Paradigms. International journal of evidence based coaching and mentoring, 6, 100-113.
Humphreys, J. (2016). Bridging The Coaching/Therapy Divide: What Co-Active Coaches Can Learn From ACT (Acceptance And Commitment Therapy).